Metodologija

Tipologija

Tipologija poljoprivrednih gospodarstava je jedinstvena homogena klasifikacija poljoprivrednih gospodarstava u Europskoj uniji na tri razine: opće, glavne i posebne. Prvenstveno se koristi za predstavljanje podataka s obzirom na tip poljoprivredne djelatnosti i razred ekonomske veličine.

Tablični prikaz tipologije

SO koeficijenti

Koeficijent standardnog prinosa (EN: „Standard output coefficient” – SOC) znači prosječna novčana vrijednost bruto proizvodnje svake poljoprivredne varijable koja odgovara prosječnom stanju u predmetnoj regiji po jedinici proizvodnje. 

Koeficijenti standardnog prinosa izračunavaju se po cijeni na poljoprivrednom gospodarstvu, izraženo u eurima po hektaru usjeva ili eurima po grlu (iznimke su gljive, izraženo u eurima na 100 m2, perad, izraženo u eurima po skupini od 100 komada i pčele, izraženo u eurima po košnici). U cijenu na poljoprivrednom gospodarstvu nisu uključeni PDV, porezi i subvencije. Koeficijenti standardnog prinosa ažuriraju se po potrebi, a najmanje pri svakom europskom istraživanju o strukturi poljoprivrednih gospodarstava.

Scroll to Top
Skip to content